Câțiva deputați PLDM au avut o întrevedere cu delegația COMISIEI DE LA VENEȚIA

Ieri, 13 septembrie, deputaţii din fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova Tudor Deliu, Vadim Pistrinciuc, Maria Ciobanu, Iurie Ţap şi Grigore Cobzac au avut o întrevedere cu președintele Subcomisiei pentru protecția minorităților, Jan Velaers şi vicepreședintele Subcomisiei pentru drepturi fundamentale, Nicos Alivizatos.

În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte care vizează proiectul de lege cu privire la statutul etnocultural al raionului Taraclia, dar şi protecția minorităților naționale în Republica Moldova.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a menţionat că liberal-democraţii au adus argumente în defavoarea acestui proiect de lege din considerentul că acesta a fost scris in urma unei promisiuni electorale şi contravine Constituției.

„Autorii legii nu au ținut cont de prevederile legale şi include prevederi care distorsionează alte acte administrative. Acest proiect nu va rezolva problemele cetățenilor din Taraclia. Ei se bucură de aceleași drepturi ca şi alți locuitori. Crearea acestui precedent va duce la fărâmițarea R. Moldova, care şi aşa este destul de fărâmițată. În RM niciodată nu au fost îngrădite drepturile minorităților naționale”, a spus Tudor Deliu.

La rândul său deputatul PLDM, Iurie Ţap, a specificat că acest proiect va fi ca o bombă cu efect întârziat pentru că nu este logic şi nu se înscrie în normele stabilite de Constituţie.

În acelaşi timp, deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu a punctat că proiectul de lege este unul politic.

„Nu cred că bulgarii au avut pretenţii teritoriale până nu li s-a sugerat această idee de către politicienii de la Chişinău. Acestora întotdeauna le-au fost create condiţiile necesare pentru a-şi păstra şi promova valorile”, a menţionat Maria Ciobanu.

Menţionăm că delegația Comisiei de la Veneția se aflată într-o vizită de documentare în Republica Moldova în perioada 11-14 septembrie.

Sursa: pldm.md