Experții și reprezentanții mediului de afaceri înaintează Guvernului 19 propuneri

Experții IDIS Viitorul împreuna cu reprezentanții asociațiilor de business au formulat primele 19 propuneri pentru îmbunătățirea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016. Aceste propuneri astăzi vor fi înaintate oficial PM Filip, Ministrului de Finanțe și Ministrului Economiei, transmite Veaceslav Ioniță, expertul IDIS Viitorul.

Declarație IDIS/ANB: Noul proiect de politică fiscală va înrăutăți semnificativ activitatea mediului de afaceri
3.02.2016

Experții IDIS ”Viitorul”, împreună cu reprezentanții asociațiilor de business, au identificat mai multe prevederi ale noului proiect de politică fiscală, implementarea cărora ar înrăutăți semnificativ activitatea mediului de afaceri, fără a aduce beneficii bugetului public național. Propunerile au fost formulate în urma consultării cu reprezentanții mediului de afaceri pe platforma Agendei Naționale de Business.

Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie (CCI) din Moldova, lansată de IDIS ”Viitorul” în 2008. Scopul acestor eforturi este edificarea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv, care să stimuleze dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova.

Propunerea Guvernului de a obliga agenții economici să prezinte rapoarte zilnice privind rulajul aparatelor de casă ar provoca agenților economici costuri de sute de milioane de lei și ar necesita angajări masive de personal la Inspectoratul Fiscal, impactul pentru administrarea fiscală fiind nul.

Introducerea restricțiilor la restituirea TVA va lipsi de lichidități agenții economici și va descuraja semnificativ investițiile.

Guvernul intenționează să majoreze accizele la autoturisme. Deprecierea valutei deja a provocat o majorare semnificativă a accizelor la autoturisme, iar o nouă majorare va aduce o creștere totală de peste 50%. Experții recomandă cel puțin menținerea accizelor la nivelul actual sau chiar o reducere a lor pentru a descuraja ”importul” masiv al mașinilor cu numere străine.

Totodată, considerăm lipsit de orice raționament economic eliminarea patentei de întreprinzător pentru activitatea de meditare și predare a diferitor discipline. Ori, în condiții de criză economică și lipsa locurilor de muncă, Guvernul trebuie să încurajeze auto-angajarea cetățenilor.

Toate propunerile parvenite de la mediul de afaceri au fost grupate în 19 recomandări, care reprezintă primul set de propuneri din partea Agendei Naționale de Business.

Recomandăm insistent Guvernului condus de Premierul Pavel Filip să țină cont de propunerile înaintate, care vor contribui la îmbunătățirea proiectului de lege și, în final, al mediului de afaceri din Republica Moldova.

Găsiți lista propunerilor aici:

https://www.dropbox.com/s/y5y9cdy4y8sqopw/1602_Propuneri_politica-fiscala_IDIS_ANB.pdf?dl=0

Comments are closed.