Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Россельхознадзор) din Federaţia Rusă a decis oprirea importului de produse vegetale din raioanele Cantemir și Ialoveni cu codul tarifar 0809 (caise, vişine cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbe proaspete) din cauza infectarea prunelor cu agentul pathogen Monilinia fructicola. Hotărârea a fost comunicată printr-o scrisoare Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. În comunicare este inclusă și solicitarea de a indica în certificatele fitosanitare informaţia despre producător și dizlocarea plantației.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a informat inspectorii din toate subdiviziunile teritorale, asociaţiile producătorilor şi exportatorilor de fructe din Moldova despre conținutul scrisorii.

Totodată, în scopul prevenirii exportului fructelor infestate cu agentul pathogen Monilinia fructicola şi dăunătorul Grapholita molesta, ANSA a elaborat măsuri preventive. Astfel, prin ordinal nr. 576 din 24.10.18 Agenția a obligat exportatorii de fructe sîmburoase în Federaţia Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismiului de carantină pentru statul importator. Doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea produsului notificat de partea rusă, va analiza documentele și rezultatele de laborator și va publica suplimentar rezultatele anchetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here