Iulian CHIFU // Referendumurile concomitente cu alegerile. Cine ridică primul piatra?

0
429

A trecut relativ necomentat subiectul a două referendumuri desfășurate concomitent cu alegerile generale de la 24 februarie. Un subiect extrem de complicat, dacă e să ne raportăm și la premiera votului mixt în Republica Moldova, care combină votul pe liste cu cel uninominal, pe circumscripții.

Nimeni nu are cum să spună și nu a studiat impactul într-un caz derulat deja, deci precedentul e garantat în Republica Moldova. Va fi mai complicat? Va avea un impact pozitiv sau negativ? Se vor încurca alegătorii în 4 rânduri de buletine – unul pentru votul de listă, unul pentru votul pe circumscripție și două pentru cele două referendumuri? Ajută sau nu acest proces prezența la vot?

Într-adevăr, organizarea referendumului concomitent cu alegerile are drept scop angajarea mai profundă a electoratului. Se alege, de obicei, un subiect general apreciat de populație – cum ar fi reducerea numărului de parlamentari. Sau, în cazul de față, posibilitatea recuzării reprezentantului, în timpul mandatului, dacă-și ignoră electoratul. Un asemenea gest aduce lume la vot, în general, și mobilizează un electorat care, poate, altfel, nu ar veni la vot.

mai mult la :  deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here