Încă de la adoptarea votului mixt – pe care l-am criticat amplu și cu argumente, pentru problemele create – s-a pus problema substanțială a două categorii de deputați, ambii aflați în Parlamentul Republicii Moldova, cu voturi egale, după alegerile din 24 februarie: cei aleși pe lista de partid și cei aleși în circumscripții.

Totuși, legitimitatea e diferită, iar cel care și-a câștigat votul într-o circumscripție uninominală are relevanță mai mare ca legitimitate – deși e legat de glie, potrivit Constituției Republicii Moldova – pentru că nu mai poate să plece ministru decât părăsind poziția și antrenând alegeri anticipate în circumscripția sa imediat după numire.

Putem vorbi despre nevoia unei liste de partid și a legăturii cu partidul. O avem garantată prin listă, pentru reprezentanții prezenți pe aceste liste. Aici se află, cu precădere, oamenii care candidează pentru a da imaginea partidului, pentru a garanta identitatea și atractivitatea partidului și votului prin listă, ceea ce are influență și pentru votul în circumscripție.

Pe de altă parte, cei prezenți în circumscripții luptă pentru votul fiecărui concetățean, sunt legați de acei concetățeni și – dacă e să intre în vigoare rezultatul referendumului – ar putea fi înlocuiți, chiar prin votul concetățenilor nemulțumiți, dacă o lege de această factură e adoptată, lucru nevalabil pentru ceilalți parlamentari aleși. Iar această abordare este, cred eu, neconstituțională și accentuează diferențele între cele două categorii de aleși, pe liste și în circumscripții uninominale, pentru că creează diferențe substanțiale, lesne interpretabile drept inegalități sau discriminări pentru unii dintre aleși. Dar asta e din păcatul originar al acestui tip de scrutin mixt. Însă și candidații din circumscripții aduc și ei valoare și voturi, prin antrenare, partidului pe care-l reprezintă în Parlament.

mai mult la :  deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here