OFICIAL! Guvernul Moldovei este tot mai aproape de un nou acord cu FMI

Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal, comunică Fondul Monetar Oficial printr-un comunicat de presă publicat pe siteul oficial.

O misiune de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, a avut discuții cu autoritățile Republicii Moldova la Chișinău în perioada 5-15 iulie, 2016 și ulterior la Washington referitor la un program economic sprijinit de FMI. Astăzi, la Washington, dna Vladkova-Hollar a făcut următoarea declarație:

”Experții FMI și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal asupra unui program de reforme economice susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani prin intermediul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismului extins de creditare (ECF). Accesul la finanțare se propune a fi stabilit la un nivel de 75% din cota Moldovei la FMI (129 milioane DST, sau circa 179 milioane dolari SUA). Acest acord la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Examinarea chestiunii n cauză la Consiliul Executiv se preconizează pentru luna octombrie curent, în cazul în care autoritățile vor implementa setul de acțiuni prioritare.

Noul aranjament financiar ECF/EFF va avea ca scop prioritar ameliorarea rapidă și în avans a situației ce ține de  guvernarea în sectorul financiar și cadrul de supraveghere a acestui sector. Noul program va juca un  rol catalizator în vederea deblocării suportului de la donatori și susținerii dezvoltării economice și se va sprijini pe 2 piloni:

Politici de asigurare a stabilității macroeconomice și financiare. Programul are ca scop abordarea vulnerabilităților infiltrate de mult timp în structura netransparentă a acționarilor băncilor și cadrul slab de supraveghere și de reglementare a sectorului financiar din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb. Politica fiscală se va concentra pe utilizarea chibzuită a limitelor disponibile de finanțare, în vederea consolidării investițiilor publice și susținerii obiectivelor sociale și de dezvoltare.

Reforme structurale de facilitare a creșterii economice. Programul autorităților, susținut de aranjamentul ECF/EFF face parte dintr-un cadru mai amplu de dezvoltare care va pune Moldova pe făgașul unei creșteri durabile și incluzive cu suportul celorlalți parteneri internaționali. Reformele structurale vor avea ca scop ameliorarea mediului de afaceri, atragerea investițiilor și sporirea potențialului de creștere economică a Moldovei. Măsurile inițiale vor sprijini eforturile autorităților de luptă împotriva corupției, politica durabilă din sectorul energetic și agenda de reforme bugetar-fiscale, în special ce țin de mobilizarea veniturilor, sporirea eficienței cheltuielilor precum și diminuarea riscurilor bugetar-fiscale.”

Declarația premierului Pavel Filip, după publicarea comunicatului FMI: ”Moldova este oficial, de azi, atractiva din nou pe plan international, avem un acord. Este un pas important pentru credibilitatea economica a Moldovei, sunt validate reformele noastre din ultimele luni, urmand de altfel noi pasi pentru modernizarea tarii. Reformele continua asadar si vor avea ca rezultat un trai decent pentru cetateni. Vreau sa multumesc colegilor mei de Guvern si de majoritate parlamentara pentru ca impreuna am reusit sa stabilizam tara politic si economic. Multumesc cetatenilor ca ne-au creditat cu rabdare: iata ca rabdarea nu a fost in zadar, se reia finantarea externa a tarii, Moldova are oxigenul necesar pentru a se dezvolta accelerat. Continuam, cu seriozitate.”