Partidul NEONAZIST din Germania nu va fi interzis

Curtea Constituțională a Germaniei a anunțat marți că a respins o cerere de interzicere a formațiunii neonaziste Partidul Național-Democrat (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD), înaintată de cele 16 landuri, într-un context de pierdere a influenței acestei mișcări și de ascensiune a dreptei populiste antiimigrație, transmit AFP, DPA și Reuters, surse citate de AGERPRES.

”Cererile reclamantului au fost respinse (…) În unanimitate, Camera a doua (a Curții) a apreciat că, deși NPD are cu certitudine obiective neconstituționale, nu există elemente concrete substanțiale care să dea de înțeles că acțiunea (partidului) ar putea fi încoronată de succes”, a declarat președintele Curții de la Karlsruhe, Andreas Vosskuhle, potrivit AFP.

Cele 16 landuri germane, reprezentate în Bundesrat, au înaintat o cerere de interzicere a NPD, formațiune descrisă în 2013 de serviciile secrete ca ‘rasistă, antisemită și revizionistă’.

Într-un document de 270 de pagini, se făcea referire la proximitatea intelectuală între NPD și partidul nazist NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), vizibilă mai ales în raportarea sa la străini și în antisemitismul său.

Totodată, landurile acuzau NPD că întreține ‘o atmosferă de teroare’ în estul Germaniei, unde este implantat mai puternic.

”Întrucât NPD, prin obiectivele și comportamentul membrilor săi, vrea să destabilizeze și să răstoarne ordinea liberal-democratică, intenționând să facă acest lucru în mod agresiv și combativ prin activitățile sale politice, el este (…) anticonstituțional”, argumenta Bundesratul în cererea sa.