STUDIU. Economia țării va crește în anul 2016 cu 0,5 la sută față de anul precedent

Economia Republicii Moldova va crește în anul 2016 cu 0,5 la sută față de anul precedent, potrivit unui studiu lansat astăzi de economiștii Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), informează MOLDPRES.

Noul guvern va trebui să înfrunte cel puțin trei constrîngeri economice considerabile în următoarele 12 luni și anume incertitudinile bugetare, finanțarea tot mai costisitoare a deficitului bugetar și fluctuațiile pe piața valutară, apreciază autorii studiului.

„Actualmente, Guvernul operează cu un buget provizoriu, în condițiile unei inflații de 13,5 la sută. Astfel, Legislativul va fi forțat să ajusteze cheltuielile pentru a acoperi deprecierea leului, fapt imposibil în condițiile unui buget provizoriu. În caz contrar, bugetarii vor fi primii care vor avea de suferit. Totodată, indexarea pensiilor și altor alocații sociale la fel nu va fi posibilă”, consideră expertul IPRE, Viorel Roșcovan.

Guvernul se împrumută de la bănci prin titlurile de stat emise la o rată a dobînzii de 26,34%, cel mai înalt nivel din anul 2000 pînă în prezent. „Acest fapt denotă dificultatea economică în care se află Moldova. În cazul neidentificării surselor externe pentru acoperirea deficitului bugetar, credem că scenariul neplății obligațiunilor fiscale are o probabilitate de 20 la sută, iar pentru plata salariilor e de 30 la sută”, consideră economistul Dumitru Vicol.

Potrivit analizei IPRE, în 2015 remitențele s-au redus cu peste 30 la sută, iar conflictul ruso-ucrainean a afectat doi importanți parteneri de export ai Moldovei, exporturile spre Rusia fiind în scădere cu 45%, iar spre Ucraina – cu 58%. Acești factori au influențat devalorizarea leului, amplificată de criza din sectorul bancar.

„În cazul în care remitențele și exporturile nu vor reveni pe o traiectorie pozitivă, și în condițiile în care asistența străină va rămîne blocată, anul 2016 va continua să fie caracterizat prin importante fluctuații valutare. Astfel, conform estimărilor noastre, leul ar putea pierde pînă la 20 la sută din valoare pînă la finele anului”, explică expertul Eugen Ghilețchi.

IPRE conchide că, în situația dată, semnarea unui acord cu FMI este un imperativ, iar demararea negocierilor trebuie să înceapă în timp cît mai scurt. Totodată, adoptarea unui buget care să ia în considerare angajamentele asumate față de partenerii de dezvoltare în vederea deblocării asistenței externe este la fel de crucială.

Potrivit prognozei actualizate, Ministerul Economiei se așteaptă la un declin de 2 la sută în 2015 și revenirea pe o creștere de 1,5 la sută în 2016.

Comments are closed.