SUA trimite în Irak încă 370 de militari

Administrația americană a crescut recent la 3.870 numărul militarilor desfășurați în Irak, pentru a susține Bagdadul în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunțat miercuri un purtător de cuvînt al Pentagonului, scrie AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Precedentul număr comunicat de Pentagon era de 3.500 de militari. Aceștia vor forma, consilia și asista trupele irakiene, însă nu vor participa direct la lupta împotriva jihadiștilor.

Reevaluarea survine în special deciziei din toamnă a administrației americane de a-și întări operațiunile speciale în Irak și în Siria.

Pînă la 50 de soldați ai forțelor speciale se află în acest moment în estul Siriei pentru a face contactul între coaliție și grupurile armate locale și pentru a pregăti o viitoare ofensivă asupra orașului Raqa, bastion al grupării Statul Islamic.

Acești soldați au nevoie de sprijinul altor militari, care sînt desfășurați în Irak, au explicat responsabili americani.

De asemenea, Washingtonul a desfășurat în ultimele săptămîni în nordul Irakului o nouă unitate de forțe speciale pentru a participa la raiduri destinate a captura sau a ucide lideri ai grupării Statul Islamic.

Aceste forțe speciale și militarii care le susțin vor reprezenta în total circa 200 de persoane, potrivit responsabililor militari americani.

Sporirea efectivelor americane în Irak nu este probabil încheiată.

Potrivit unor responsabili americani, administrația ar putea în special trimite mai mulți soldați pentru a accelera formarea de noi unități, în vederea unei ofensive la Mosul, al doilea oraș din Irak controlat de jihadiști din iunie 2014.