Vlad Plahotniuc s-a întâlnit în Statele Unite cu șeful PNUD

O delegație moldoveană în frunte cu președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a avut marţi, la New York, o întâlnire cu Administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steiner, în cadrul căreia s-a discutat despre realităţile socio-politice și stadiul reformelor din țara noastră. Din delegația PDM au mai făcut parte vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, ministru al Justiției, dar şi delegatul PDM în Guvern pe domeniul reformelor economice, Vitalie Iurcu, vice-ministru al Economiei.

Liderul democrat a arătat că actuala guvernare este ferm angajată pe calea reformelor, care au ca efect modernizarea țării. În acest sens, Vlad Plahotniuc a menționat că una dintre primele măsuri luate de actuala guvernare a fost asumarea unei Foi de parcurs în colaborare cu partenerii europeni, document care a inclus o serie de reforme ambițioase.

Potrivit președintelui PDM, prin aplicarea acestor reforme s-au realizat progrese în mai multe domenii, iar acestea au fost deja apreciate de partenerii externi ai Republicii Moldova. ”Am reușit într-un an și jumătate să punem în aplicare reforme pe care alte guvernări nu au reușit să le facă nici într-un mandat întreg. Datorită acestor măsuri, am reușit să stabilizăm țara și să creștem economia, iar aceste lucruri au fost privite pozitiv de partenerii noștri externi, dar și de instituțiile financiare internaționale”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, președintele PDM a apreciat programele dezvoltate de PNUD în țara noastră, dar și profesionalismul echipei PNUD din Moldova, condusă de Dafina Gercheva, pledând totodată pentru consolidarea acestor programe. ”Actuala majoritate parlamentară are toată deschiderea pentru a susține programele PNUD în Republica Moldova. Aceste programe sunt în beneficiul moldovenilor și îmi exprim speranța că vom putea avansa în implementarea lor”, a menționat liderul PDM.

Despre importanța proiectelor comune cu PNUD a vorbit și ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care a arătat că Republica Moldova este interesată în dezvoltarea unor programe comune pe platforma Departamentului Instituțiilor Penitenciare din țara noastră. El a subliniat buna colaborare cu această organizație în elaborarea strategiei de reformare a justiției, dezvoltarea Institutului Național de Justiție, dar și în domeniul apărării drepturilor omului, de exemplu, în privința incluziunii persoanelor cu dizabilități și prevenirea discriminării.

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu a menționat interesul țării noastre în sprijinirea noului proiect de eficientizare energetică. “Vrem să reducem costurile la energie. Proiectul este elaborat în parteneriat cu PNUD și Banca Europeană de Investiții și presupune eficientizarea consumului energetic atât în sectorul public, cât și cel rezidențial”, a spus Vitalie Iurcu.

La rândul său, șeful PNUD a apreciat efortul guvernării de la Chișinău în promovarea agendei de reforme și a încurajat autoritățile țării noastre să continue pe acest drum. Achim Steiner a arătat că PNUD va sprijini în continuare programe umanitare pentru creșterea nivelului de trai și susținerea comunităților locale din Moldova.

Tot marți, delegația PDM a vizitat sediul incubatorului global de afaceri “1776”, o inițiativă rezultată din programul Startup America, lansat în 2011 de fostul președinte american Barrack Obama pentru a sprijini mediul de afaceri.

Vlad Plahotniuc și echipa care l-a însoțit s-au întâlnit cu Rachel Haot, șefa biroului din New York al “1776”, care le-a spus că acest incubator a reușit în doar 4 ani să ofere sprijin pentru înființarea și activitatea a circa 1.500 de companii.

Președintele PDM s-a arătat interesat de acest model de a construi afaceri și a adresat invitația ca firmele americane – mai noi sau mai vechi – să investească în Moldova. „Am văzut aici cum colaborează mediul politic, mediul de afaceri, administrațiile locale pentru a susține noile companii. Colaborarea dintre diverse structuri susține creativitatea și inițiativa, dând un imbold dezvoltării diverselor domenii – medicină, informatică, educație, transport și multe altele. Am transmis de asemenea mesajul că ținem ușile larg deschise pentru investitorii americani în Moldova, inclusiv în sectorul IT. Există deja diverse facilități pentru investitori, dar suntem gata să acordăm și alte facilități. Merită într-adevăr să investească în Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul său, Vitalie Iurcu a declarat că pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova, cu suportul donatorilor străini, a fost creat un incubator IT, care să ajute la dezvoltarea afacerilor în acest domeniu. Mai mult, a precizat Iurcu, autoritățile de la Chișinău intenționează să creeze, în zona Parcului Industrial „Tracom”, un laborator IT.

Aceste întâlniri ale delegaţiei PDM au avut loc înaintea întrunirii Internaţionalei Socialiste, care a debutat în a doua parte a zilei de 11 iulie.

Amintim că președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, efectuează, în perioada 10-12 iulie 2017, o vizită în Statele Unite ale Americii, la New York, cu ocazia Consiliului Internaționalei Socialiste. În marja acestei vizite, Vlad Plahotniuc are o serie de întâlniri cu lideri social-democrați și socialiști din lume, precum şi cu oficiali ai unor instituții americane și internaționale de prestigiu.

3 comments

  1. Văd că se arată mulțumiți americanii de cum se mișcă lucrurile în Moldova, ieri și cei de la FMI au lăudat reformele guvernării, nu de asta ne dau bani și ei și UE, se face treabă

  2. Important Plahotniuc sa se intoarca cu rezultate si garantii ca SUA in continuare ne va sustine in continuarea parcursului european.

  3. Moldova ca unul din cei mai de perspectiva state din Europa de Est dinafara UE-ului ar avea de castigat din urma parteneriatului mai apropiat cu PNUD-ul.

Comments are closed.