„Zeci de milioane” de dolari bani în numerar au fost distruși

„Zeci de milioane” de dolari bani în numerar ai grupării Statul Islamic (SI) au fost distruși în ultimele luni în incendiile provocate de nouă bombardamente ale coaliției care luptă împotriva acesteia, a anunțat miercuri un purtător de cuvînt al Pentagonului, citat de AFP, AGERPRES şi MOLDPRES.

„A bombarda această colecție de bani gheață arată că lovim din plin acest inamic”, a declarat colonelul Steve Warren într-o videoconferință transmisă de la Bagdad.

SI a strîns milioane de dolari în monedă locală și bilete verzi în teritoriile pe care le controlează din 2014 în Irak și Siria, în urma vînzării ilegale de petrol.

„SI funcționează numai cu lichidități”, a subliniat reprezentantul Pentagonului.

Într-o înregistrare video publicată luni în alb-negru de comandamentul coaliției internaționale care luptă împotriva SI și este condusă de Statele Unite (CJTF, Combined Joint Task Force), pot fi văzute mii de bancnote care zboară deasupra unor nori denși de fum în cursul unui bombardament asupra unei bănci locale din apropiere de Mosul, în nordul Irakului.

O lovitură aeriană a coaliției a lovit luni altă rezervă de bani gheață lîngă Mosul, a explicat colonelul Warren.

Pînă în prezent, cel puțin zece civili și-au pierdut viața în bombardamentele asupra rezervelor financiare ale SI, a adăugat el.

„Reducîndu-le capacitatea de a cîștiga bani prin lovituri asupra petrolului și, în același timp, lipsindu-i de bani prin bombardarea rezervelor financiare, punem presiune pe ei”, a dat asigurări purtătorul de cuvînt al Pentagonului, reamintind că SI a fost nevoită să reducă la jumătate salariile plătite membrilor săi.

Comments are closed.